Valet närmar sig och yrvaket börjar svensken att inse vad som händer. Misstron mot svenska myndigheter har ökat tydligt, liksom det som upplevs som en politisering av svensk förvaltning. Tiden börjar bli mogen för tjänstemannaansvarets återinförande!
Särskilt är det borgerligt sinnade väljare som ser med växande misstro på svenska myndigheter, det framgår av Du sköra nya värld, årets antologi från statsvetarna vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
Mats Skogkär, klarsynt ledarskribent på Bulletin, tar upp detta i en träffsäker ledare (betalvägg) som publicerades nyligen. Han citerar statsvetaren Sören Holmberg som i ett kapitel med titeln “Politiserade bedömningar av offentlig verksamhet” från ovan nämnda antologi konstaterar:
“Personer med preferenser till vänster har blivit mer positiva till offentlig förvaltning samtidigt som högersympatiserande personer blivit mer kritiska. Bedömningarna har politiserats och polariserats mellan vänster och höger”.
Att tjänstemän agerar utifrån en egen politisk vänsteragenda är förstås lika allvarligt som det är förödande för tilltron till demokratin. Mitt i bedrövelsen är det ändå någonstans glädjande att allt fler börjat få upp ögonen för det fenomen som varit den tändande gnistan för oss inom Tjänstemannakåren.
Holmberg konstaterar vidare i antologin att det hela är en utveckling som ägt rum de senaste fem-sex åren. Innan dess var förtroendet för landets myndigheter i princip lika högt oavsett partisympatier.
Skogkär skriver: ”En förklaring kan förstås vara att de misstrogna är klarsynta och att det är byråkraterna som går till jobbet med ideologiskt färgade glasögon; att det är byråkraterna som i allt större utsträckning utför sitt arbete utifrån en outtalad politisk agenda. Kanske är det så att myndigheterna rent faktiskt har politiserats, snarare än människors bedömning av myndigheterna?”
Enligt regeringsformen ska Sveriges myndigheter agera självständigt. Det innebär att tjänstemännen måste följa gällande författningar, de ska agera sakligt och opartiskt i alla lägen och i förhållande till alla och får inte låta egna politiska åsikter eller intressen påverka arbetet, det som ofta kallas myndighetsaktivism.
Skogkär pekar på tjänstemannaaktivism som ett stort problem och konstaterar att det ”för en blågul regering måste vara en prioriterad uppgift att vända utvecklingen. Att återinföra ett tjänstemannaansvar värt namnet borde vara ett självklart första steg.”
Vi kan förstås inte annat än att hålla med och tycker att ni alla ska ta er tid för Skogkärs kloka ledare.
___
Ur Tjänstemannakårens nyhetsbrev 1 september 2022