Namnet nådiga luntan kommer ursprungligen från tidigare officiella (före 1974) namnet på statens budgetproposition: Kunglig Majestäts nådiga statsverksproposition. Här får vi göra en tolkning, vad betyder det att man använder ordet nådig i budgetsammanhang. Vi får anta att ordet nådig i detta sammanhang betyder att statens budget är god, vänlig, behaglig, barmhärtig, dvs synonymer till ordet Nådig. Begreppet ”han var inte nådig”, betyder ju att det är en person eller situation som inte är förlåtande och barmhärtig, det är helt enkelt en hård person eller situation. Den dagen man säger att nådiga luntan inte är så nådig, då kan vi anta att det genomförs rätt kraftfulla nedskärningar i budgeten.
Nådiga luntan är alltså den budget som ska gälla för ett budgetår med statens intäkter, t.ex. skatter och avgifter av olika slag och statens kostnader, dvs departement med dess myndigheter och tillhörande bidragsystem, infrastruktur, avgifter till EU mm. Ekonomistyrningsverket, ESV, https://www.esv.se/ är den myndighet som ska granska statens finanser, de ska helt enkelt hålla koll på intäkter och kostnader inom staten.
Varje budgetår skall i Sverige ha ett så kallat Utgiftstak. På riksdagens hemsida https://www.riksdagen.se/sv/sa-fungerar-riksdagen/riksdagens-uppgifter/beslutar-om-statens-budget/ kan man läsa att taket sätts för tre år framåt. Men hur fast är Utgiftstaket? På samma sida från Riksdagen kan man läsa att Utgiftstaket är låst i tre år, men också att det är ett ”riktlinjebeslut” d.v.s. Riksdagen kan ompröva ett beslutat Utgiftstak om situationen så kräver och det kan även ske vid ett regeringsskifte.
Statens budget för 2024, hur ser den Nådiga Luntan ut? – Rambeslut finns att läsa här https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/betankande/statens-budget-2024-rambeslutet_hb01fiu1/ På denna sida listas några ändringar såsom:
- förstärkt ordinarie jobbskatteavdrag
- att införa indexering i beräkningen av jobbskatteavdraget för äldre och höjd åldersgräns
- utvidgad expertskatt
- avskaffad skatt på plastbärkassar
- slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för 15–18-åringar
Som medborgare kan man anta att ovan punkter är de mest väsentliga ändringar införda i budgeten. Men vi hoppas förstås att det finns långt mycket mer i budget och andra styrdokument från staten som ska räta upp skutan Moder Svea.
Vill man läsa mer om Statens budget 2024 så finns det 373 sidor att ladda ner här https://data.riksdagen.se/fil/16D4C2B7-DC55-4044-8D69-D12A5AC3DA96
Vi undrar förstås vilka som läser dessa 373 sidor? Har alla riksdagsledamöter läst alla sidor? Eller skrollar man igenom? Vet man som riksdagsledamot vad man de facto röstar om i den Nådiga Luntan?
I Sverige har man alltså hela budgeten i en Nådig Lunta. Kan man de facto veta hur statens pengar används med en budget för alla områden som gäller statens kostnader?
I USA pratar man om ”Omnibus spending”, en typ av budget där man samlar ihop flera olika utgifter under en så kallad ”omnibus” som kongressen ska rösta på. Dessa ”omnibus spendings” har under det senaste året debatterats just för att det går att ”gömma” statens utgifter under en större ”omnibus-bill”. Kan man hävda att vi i Sverige har en ”Omnibus-budget” som kallas Nådiga Luntan? Hur ska vi vanliga medborgare förstå den Nådiga Luntan? Vi har inte svaret, men vi vill ställa frågorna. Vad ska statens intäkter användas till? Tjänstemannakåren vill verka för följande gällande användning av statens, d.v.s. medborgarnas pengar:
- Värna våra skattemedel, dvs transparens avseende användningen av skattemedel
- Den offentliga sektorn ska ha fokus på kärnverksamheter; t.ex. sjukvård, äldrevård, utbildning, försvar, rikets säkerhet, rättsväsende, infrastruktur såsom vägnät, järnväg och energi
Hur Nådig (god, barmhärtig etc.) ska den Nådiga Luntan vara? Är det dags att den blir mer ”Icke Nådig” givet den infiltration som förekommer inom offentlig sektor, sockerbiten som lockar, men som tyvärr inte alltid lockar s.k. nådiga människor?
Hjälp oss gräva vidare genom att bli stödmedlem, klicka här Bli stödmedlem – Tjänstemannakåren (tjanstemannakaren.se). Kontakta oss om du har information som du vill dela med dig av goda liksom dåliga exempel på hantering av skattemedel, skicka mejl till info@tjanstemannakaren.se
/Styrelsen