Hanif Bali, Ida Drougge och Alexander Bard delade med sig av friska och klarsynta tankar om vårt land idag och hur vägen framåt kan komma att se ut.
Stämningen var lika god som det var högt i tak när den kompetenta trion turades om på podiet vid Tjänstemannakårens första event den 7 april i Stockholm. Även om de delvis har olika perspektiv på tjänstemannafrågan var enigheten stor när det gäller betydelsen av tjänstemän som agerar korrekt, opartiskt och med integritet för att värna demokratin och de medborgerliga rättigheterna.
Hanif Bali (M) slog an den tonen och menade att kompetenta tjänstemän är en absolut nödvändighet för att tryggheten, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv, i samhället ska fungera. Han beskrev vidare hur demokratin ”renoverats” under resans gång och han anser att det inte längre är en besvärjelse att bli kallad rasist. Det är menings-motståndarnas enda maktmedel för att trycka till dem som vågade höja rösten i ett tidigt skede.
Och när väl den oundvikliga vändningen kom försöker man att komma undan med ”vi har varit naiva”. Stimmet vänder väldigt sent i Sverige, men när det vänder, ja då vänder det med besked.
Ida Drougge (M) engagerade sig tidigt i frågan om tjänstemannaansvar och har jobbat hårt med densamma. Idag finns det stöd för hennes linje om tjänstemannaansvar inom Moderaterna.
Hon beskrev den trend som pågått ett tag och som bygger på att skapa olika främjandemyndigheter, dvs myndigheter som ska främja vissa idéer. Detta är inte i enlighet med demokratins idé, fastslog hon, då tjänstemän ska exekvera politikens vilja, inte försöka leda folket i en viss riktning.
Ida Drougge berättade även att en av hennes idoler är Inga-Britt Ahlenius och lyfte särskilt fram hennes formulering om att tjänstemannaansvaret ska göra det möjligt för tjänstemännen att utöva civilkurage.
Den oslagbare trendspanaren, filosofen och författaren Alexander Bard (MED), menade att Sverige tog en ödesdiger vändning på 70-talet då en akademisk överklass flyttade in i socialdemokratin och tog över arbetarpartiet. Det räckte att ha läst Maos lilla röda samtidigt som en del tjusades av att Fidel Castro var snygg.
Utvecklingen har därefter blivit alltmer märklig med begrepp som fått en närmast religiös tyngd – patriarkatet och klimatet är två exempel.
– Och ni unga där ute som står i begrepp att utbilda er till ”diversity officers” eller något liknande – gör inte det! I nästa lågkonjunktur kommer HR- och kommunikationsavdelningarna att åka ut med huvudet före, spanade Bard, och tillade att internet och AI kommer att fortsätta att ta över.
– Men det fysiska mötet ska inte underskattas – det är när man träffas, som vid detta event, som det verkligt viktiga kommer att ske, även i framtiden, avslutade Alexander Bard.
Till er som inte fick plats kan vi bara beklaga. Men vi har lugnande besked. Det kommer fler tillfällen, så håll utkik, för mer information om vårt nästa event kommer inom kort!
Fram till dess hoppas vi att ni fortsätter att ge ert stöd till vårt arbete med Tjänstemannakåren – vi kommer oförtrutet att kämpa vidare! Bli stödmedlem och sprid gärna informationen om vårt arbete vidare.
___
Ur Tjänstemannakårens nyhetsbrev 12 april 2022