”Land ska med lag byggas”, ”en inverterad form av hela havet stormar” och en intressant liknelse med Maslows behovstrappa var tre träffsäkra kopplingar till dagens situation i Sverige hämtade från vår paneldebatt i lördags [3 september].
Stämningen var gemytlig på idylliska Lovö Magasin när de intressanta gästerna tog till orda på scenen i den lilla ladan. Även om Ida Drougge (M), debattören Per Brinkemo och Lena Malmberg (MED) delvis har olika perspektiv på tjänstemannafrågan var enigheten stor, när det gäller behovet att en väl fungerande och opartisk förvaltning för att värna demokratin och allas våra rättigheter existerar.
Under rubriken ”KLANENS INTRÅNG I STATEN” beskrev Per Brinkemo, journalist, föreläsare, författare och oväldig debattör de utmaningar som allt fler tjänstemän runt om i vårt land allt oftare ställs inför.
– Vi är inte vaccinerade mot många av de situationer som uppstår idag när tjänstemännen ställs inför situationer där personliga relationer trumfar lag och förordningar. Detta har blivit allt vanligare och riskerar att rasera hela den grund vi (Sverige) byggt upp menade han.
Han pekade på den långa tradition av förvaltning som finns i vårt land och exemplifierade med 1200-talets Birger Jarl och Magnus Ladulås (Land ska med lag byggas) samt Axel Oxenstierna som sedermera lade grunden till dagens institutioner.
Många av de kulturer som idag finns representerade i Sverige har en bakgrund i länder där ingen egentlig stat existerar, vilket Brinkemo berättat i två böcker om klan som organisationsform. Dessa förklarar vad klanstrukturer är och beskriver de risker det innebär när sådana strukturer smyger sig in i staten.
– Förr i tiden sa polisen ”stopp i lagens namn”. Det hör du inte idag. Vi måste motverka framväxten av parallella system och stå upp för individens frihet. För att lyckas krävs den oväldige, neutrale tjänstemannen/ämbetsmannen samt tydliga lagar och förutsägbarhet. Vi är sent ute, men det är fortfarande inte för sent.
Ida Drougge (M) liknade dagens svenska politik vid en inverterad version av barnleken
”Hela havet stormar”.
– Skillnaden är att när musiken tystnar och det gäller att hitta lediga stolar är det ingen som vill sätta sig och ta ansvar när det blåser och man kan riskera kritik.
Hon har under lång tid drivit frågan om tjänstemannaansvarets återinförande inom sitt parti och har numera stöd för denna linje inom Moderaterna.
Vidare påtalade hon mer allmänt svårigheten att locka unga människor idag till den opersonliga förvaltningen då den stora drivkraften för många är att ”göra skillnad”.
Drougge beskrev även den trend som pågått ett tag och som bygger på att skapa olika främjandemyndigheter, det vill säga myndigheter som ska främja vissa idéer vilket inte ligger i linje med demokratins idé.
Lena Malmberg, suppleant i Stockholmsdistriktets styrelse och tillika partiets talesperson i demokratifrågor tog på den avslutande paneldebatten frågan ytterligare ett steg då hon i stället använde begreppet ”Handhjärte-myndigheter” och gjorde en koppling till Maslows behovstrappa.
– Svensk politik har länge fokuserat på den översta nivån, Självförverkligande, i stället för att ägna sig åt det de främst borde, det vill säga det allra mest basala som exempelvis energitillgången och individens grundläggande trygghet och skydd!
Ledande politiker borde ge sig ut på en bildningsresa och därigenom bättre förstå vad de framför allt ska lägga sin tid på. Det är definitivt inte att skicka ut ytterligare önskemål till tjänstemännen om ännu fler särbehandlingsregler, menade hon.
Om du inte hade möjlighet att vara med i lördags kan vi bara beklaga detta. Men du kan vara lugn – vi kommer att arrangera fler event med intressanta gäster. Så till dess, fortsätt att ge ditt stöd till Tjänstemannakåren för ett sundare Sverige och titta gärna på filmen från eventet och dela den gärna. LÄNK till filmen
Klicka här om du inte redan är medlem och sprid till vänner och bekanta!
/Styrelsen i Tjänstemannakåren
___
Ur Tjänstemannakårens nyhetsbrev 7 september 2022