Tjänstemannakårens grundsyn märks i idén om den oväldiga tjänstemannen som i sitt arbete vägleds av fakta och gällande lagstiftning. Tjänstemannens personliga ställningstaganden, känslor och aktivism ska hållas åtskilda från tjänsteutövningen.
I den objektiva och neutrala hållningen ingår även att tjänstemän och offentliga byggnader ska vara fria från politiska och religiösa symboler. Sverige är en sekulär stat där religion tillhör den privata sfären.
All myndighetsutövning ska utgå från de rättsstatliga principerna. Medborgarna är därmed lika inför lagen, de skyddas från godtycklig maktutövning och det finns möjlighet att vid behov utkräva ansvar från beslutsfattare.
Samtidigt får samhällets öppenhet och mångfald inte innebära undfallenhet inför totalitära inslag och ideologier. All form av intolerans ska alltid motarbetas, även när den uttrycks av minoriteter. Tolerans inför intolerans riskerar att leda till ett mer intolerant samhälle där en minoritet kan förtrycka en majoritet.
Tjänstemannakårens utgångspunkt bottnar i en västerländsk värdegrund, där frihet ges under ansvar och man agerar med respekt för vad tidigare generationer byggt upp, såväl som för kommande generationers behov. Utveckling förutsätter kontinuitet. Samhällsförändringar ska ske gradvis, med respekt för de erfarenheter som redan gjorts, och med iakttagande av en försiktighetsprincip.